De impact van vlees
Vergelijk de impact van de verschillende soorten vlees, vis en vleesvervangers op basis van wetenschappelijke & Nederlandse data.
Hoe verschilt de impact van vleesproducten in Nederland?
De vergelijkingen in dit figuur zijn op basis van de uitstoot van broeikasgassen die vrijkomen bij de productie en consumptie van de voedingsmiddelen. Helaas is het vergelijkingsplaatje niet zo zwart/wit als in dit figuur. Er spelen nog zoveel andere zaken bij het vergelijken van keuzes tussen vleessoorten, denk aan: dierenleed, de voedingsstoffen in deze producten of bijvoorbeeld overvisserij. Daarnaast zijn ook het landgebruik en waterverbruik van deze producten niet meegenomen in dit figuur.
Desondanks biedt dit hopelijk een nuttig inzicht dat kan helpen tot het terugbrengen van onze gezamenlijke uitstoot van broeikasgassen.
Waar komen de verschillen vandaan?
Kip
Kip heeft een relatief lage broeikasgassen uitstoot vergeleken met de andere vleessoorten. De uitstoot van kip per kg is daarmee vergelijkbaar met die van veel kaassoorten.
Kip heeft een lagere uitstoot omdat kippen geen methaan produceren (iets wat varkens en koeien wel doen) en kippen per kg vlees beduidend minder voer nodig hebben (2kg per 1kg vlees, bron: MilieuCentraal).
Varkensvlees
Varkensvlees heeft een aanzienlijke lagere uitstoot van broeikasgassen dan rundvlees en komt hiermee in de buurt van kip en kaas. Dit komt omdat varkens minder methaan uitstoten dan koeien, maar ook omdat het fokken van varkens minder tijd kost en ze zich efficiënter reproduceren dan koeien.
Rundvlees
Zoals te zien in bovenstaand figuur is rundvlees veruit de slechtste keuze wat betreft CO2 uitstoot. Dit komt o.a. omdat koeien veel methaan uitstoten (doordat ze herkauwers zijn), veel meer eten nodig hebben dan bijvoorbeeld kippen (19kg gras per 1kg vlees, bron: MilieuCentraal). Een voordeel van runderen is wel dat zij gras eten en hiermee niet concurreren voor voedsel met mensen (zoals kippen en varkens dat wel doen).
Vis
De broeikasgassen van vis komen vooral vrij tijdens het energie-intensieve visserij op zee. De meeste vissoorten op deze site horen qua CO2 uitstoot bij de betere vleeskeuzes. Helaas gaat visserij wel gepaard met veel andere grote milieuproblemen.
Daarnaast is het opvallend om te zien dat de kweekvis producten op onze site meer broeikasgassen uitstoten dan de wildvangst varianten. Dit komt o.a. doordat kweekvissen alsnog gevoerd worden met wildvangst.
Hoe zit het met de alternatieven?
Maar wat kun je dan het beste doen om jouw klimaatimpact verlagen door andere vleeskeuzes?
De beste oplossing ligt helaas niet in het vervangen van de ene vleessoort door de andere. Want hoewel bij de productie van kip en varkensvlees minder broeikasgassen vrijkomen, brengen deze vleessoorten ook weer andere problemen met zich mee, zoals bijvoorbeeld de ontbossing voor het voedsel van deze dieren. Het minderen van jouw vleesinnamme blijft daarom onze belangrijkste tip. En gelukkig zijn met uitzondering van vitamine b12, alle vitamines, mineralen en eiwitten van dierlijke producten ook te vinden in plantaardige producten. Hierbij een korte informatie sectie over de alternatieven.
Noten
Noten zijn qua klimaatopwarming een goede keus! De CO2eq uitstoot van noten is veel lager dan die van vleessoorten. Helaas ligt het waterverbruik van noten wel heel hoog en worden noten (net als bijvoorbeeld avocado’s) veelal geproduceerd in landen waar dit een groot probleem is door waterschaarste.
Peulvruchten
Peulvruchten (bijvoorbeeld bonen of kikkererwten) zijn een geweldige vleesvervanger! Peulvruchten zijn heel gezond en bevatten veel eiwitten en ijzer. En de CO2 uitstoot die nodig is voor de productie van bonen is vele malen lager dan die van van de verschillende vlees- en vissoorten.
Zie bijvoorbeeld onze chili sin carne voor een lekker vega recept op basis van bonen.
Vleesvervangers
Alle kant-en-klare vleesvervangers op deze site leveren een veel lagere CO2 uitstoot dan de verschillende vlees- en vissoorten en zijn dan ook een goede klimaatkeus (zie bijvoorbeeld de vega schnitzel of hamburger)! (al bevatten deze producten wel veel zout). Bij vleesvervangers op basis van van zuivel kan dit verschillen.
Wel wordt er vaak soja gebruikt in deze vervangers, maar soja wordt ook gebruikt bij bijvoorbeeld kip- en varkensvoer.
Kaas
Kaas als vleesvervanger is voor het klimaat niet de beste keus. Zo is de CO2eq uitstoot per kg van kaasproducten gelijk aan die van kip en veel visssorten. Binnen de verschillende kaassoorten zijn jongere kazen en mozzarella de beste keuzes, omdat voor productie hiervan minder melk nodig is.