De 'beste en slechtste' keuzes

Wat zijn de beste en slechtste voedingsmiddelen voor het klimaat?

Dierlijke producten zorgen voor veruit de grootste uitstoot van broeikasgassen

Op basis van de uitstoot van broeikasgassen per kg, zijn vlees- en zuivelproducten relatief de slechtste voedingsmiddelen. Zoals te zien in de cirkeldiagram, hebben deze producten ook veruit de grootste impact op de uitstoot van broeikasgassen van een gemiddeld Europees dieet (de situatie is Nederland is bijna hetzelfde, op een iets hoger percentage zuivelproducten na). En dit terwijl ons dieet niet voor het grootste deel uit dierlijke producten bestaat; Wij eten dagelijks bijvoorbeeld gemiddeld meer brood, groente en fruit dan vleesproducten (in kg’s), zoals te lezen op  de site wateetNederland.nl van het RIVM. 

Je CO2 impact verminderen kan dus het beste door je inname van dierlijke producten te verlagen en te vervangen voor producten met een lagere impact. Op deze pagina proberen wij je te helpen door een verder beeld te schetsen van de ‘beste en slechtste’ voedingsmiddelen in Nederland. 


De ‘beste en slechtste’ voedingsmiddelen op deze site

Zoals te zien in de tabel zijn dierlijke producten het minst goed, met rundvlees als absolute uitschieter. Groente- en fruitproducten hebben over het algemeen de laagste impact van alle producten op onze site. Gebruik onze foodprintzoeker voor meer informatie over deze voedingsmiddelen, vergelijkingen met andere uitstootbronnen en verbetertips per voedingsmiddel. En bekijk deze pagina voor een uitgebreide vergelijking van de verschillende vlees- en vissoorten en vleesvervangers.

Belangrijk om te vermelden is dat deze vergelijking om de CO2 impact per kg voedselssoort gaat, het lijstje kan iets veranderen wanneer je deze voedingssoorten vergelijkt per aantal caloriën of aantal gram proteïne (zie verderop deze pagina). 

Watergebruik & landverbruik 

Wanneer we dezelfde producten vergelijken op basis van het waterverbruik en landgebruik (per kg), zien we redelijke verschillen met het eerdere lijstje op basis van de CO2eq impact. Bepaalde producten springen er bovenuit qua waterverbruik (noten en avocado). Ook hebben dierlijke producten en noten een hoog landgebruik. Lees hier meer over de impact van water en land op het klimaat. 


Verschillen op basis van calorieën en proteïne

(CO2eq  – Wereldwijd) 

De lijstjes met de beste en slechtste voedingsmiddelen kunnen iets verschillen wanneer je de CO2eq impact van de voedingsmiddelen vergelijkt op basis van calorieën of proteïne hoeveelheid. (Bron: OurWorldinData)

Per 1000 calorieën

Per 100 gram proteïne