FAQ
Onze antwoorden op de meest gestelde vragen.
Voeding & Klimaat
Wat zijn de problemen rondom voeding & het milieu/klimaat?
Voeding belast het klimaat door de uitstoot van broeikasgassen die vrijkomen bij het productie, transport en eetproces. Meer dan een kwart van de totale uitstoot van broeikasgassen komt door het wereldwijde voedselsysteem.
Daarnaast wordt bij de productie van voeding een extreem groot deel van het beschikbare land en water gebruikt, wat andere milieuproblemen met zich meebrengt.
Lees hier meer over het voeding & klimaat probleem.
Waarom een site over voeding? Andere processen belasten het milieu toch veel meer?
Voeding is verantwoordelijk voor meer dan een kwart van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Daarbij zijn de technologische opossingen voor het verlagen van de klimaatimpact van het voedingssysteem veel minder duidelijk dan die in andere sectoren. Ook wordt het probleem door de groeiende bevolking en overconsumptie alleen maar groter. Het verlagen van de uistoot van voeding wordt de komende decennia daarom een van onze belangrijkste klimaat uitdagingen.
Wat is de belangrijkste impact factor: CO2, water of land?
Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste factor, maar dit betekent niet dat de andere factoren niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen voor veel klimaatgerelateerde problemen, lees hier meer.
Wat kan ik het beste doen om de klimaatimpact van mijn dieet te verlagen?
Neem een kijkje op onze tips pagina voor de beste tips!
Moet ik vegetarisch/veganistisch worden?
Zoals te lezen op onze vlees-vergelijking-pagina, zijn vegetarische en veganitische keuzes inderdaad veruit het beste voor het klimaat. Maar de beste keuze voor het milieu is niet altijd de lekkerste keuze. Daarnaast is een gevarieerd en gezond dieet belangrijk. En zijn er natuurlijk andere voedingsmiddelen die soms net zo belastend zijn als vlees en zuivel. De keuze ligt bij jou, maar wij helpen je graag om je een eerlijk inzicht te geven in deze keuze. Zoek op gerechten of voedingsmiddelen om te leren over jouw keuzes en voor concrete verbetertips, help mee onze planeet te redden!
Onze Data
Waar komt de data vandaan?
Voor de rest hebben wij geprobeerd onze informatie zoveel mogelijk te baseren op de meest recente wetenschappelijke informatie.
Ook wordt momenteel hard gewerkt aan uitbreidingen van de data van de voedingsmiddelen met andere betrouwbare bronnen.
Hoe worden de uistootcijfers van de voedingsmiddelen berekend?
De cijfers worden samengesteld door middel van een zogenoemde Levenscyclus Analyse van een voedingsmiddel. Dat betekent dat de milieubelasting wordt berekend op basis van de uitstoot over de gehele keten (van de landbouwvelden tot in jouw keuken).
Bron: RIVM: https://www.rivm.nl/voedsel-en-voeding/duurzaam-voedsel/database-milieubelasting-voedingsmiddelen
Wat betekent de sterren score bij de voedingsmiddelen / gerechten?
Op basis van de gegevens in onze datasets van de voedingsmiddelen en gerechten geven wij een ‘sterren score’ (1-5) aan elk gerecht en voedingsmiddel voor de 3 factoren (CO2eq, water en land).
Een 5 sterren betekent dat een product/gerecht bij de beste 20% gerechten/voedingsmiddelen hoort van de respectievelijke impact factor. Met een 1 sterren score hoort een gerecht bij de slechtste 20%.
Mijn gerecht/voedingsmiddel staat niet op de site?
Het RIVM publiceert op dit moment helaas alleen data van ongeveer 230 Nederlandse voedingsmiddelen. Veel van deze voedingsmiddelen horen bij de meeste gegeten voedingsmiddelen in Nederland, maar dit betekent ook dat er genoeg middelen nog missen.. Omdat alle data op deze site over Nederlandse voeding gaat en we alleen 100% wetenschapeplijke data proberen te gebruiken, kunnen wij helaas geen data toevoegen uit andere landen of van onbetrouwbare bronnen.
Met deze voedingsmiddelen data proberen wij zoveel mogelijk gerechten op onze site te plaatsen. Ons aanbod zal blijven groeien.
Wat is de 'eq' in CO2eq?
In de data van het aantal CO2 uitstoot van een voedingsmiddel of gerecht gaan we altijd uit van CO2eq, wat staat voor CO2-equivalenten. Dit is de wetenschappelijke manier om diverse broeikasgassen met elkaar te vergelijken op basis van hun Global Warming Potential. In de CO2 getal wordt dus ook rekening gehouden met de uitstoot van bijvoorbeeld stikstofdioxide, methaan en de relatieve impact van deze gassen op de opwarming van de aarde.
Over FoodFootprint
Ik heb een feedback of een leuk idee voor jullie site, wat moet ik doen?
Feedback is altijd welkom! We zijn erg benieuwd naar jullie mening of leuke ideeën om de impact van onze site te vergroten. Mail ons op: info@foodfootprint.nl
Ik heb een idee voor een samenwerking!
Heeft u een leuk idee voor een samenwerking? Wij horen het graag! Door het bereik van klimaatsites te vergroten kunnen we samen hopelijk het klimaatprobleem oplossen. Ook hebben wij zelf ook veel leuke ideeën voor samenwerkingen. Neem gerust contact met ons op via: info@foodfootprint.nl