Verlaag je impact

Onze beste tips om de klimaatimpact van jouw dieet te verlagen!

De belangrijkste 3 tips! 

Hoewel het als gewone consument soms een onbegonnen zaak lijkt om invloed te hebben op het klimaat, is dit wel degelijk mogelijk! Met jouw keuzes kun je anderen inspireren en zo beïnvloedt je uiteindelijk ook de boeren, producenten, supermarkten en de politiek.

Wat kun je dan het beste doen en eten om je klimaatimpact te verminderen?

Veruit de meeste positieve impact valt te behalen door het juiste dieet te volgen. 
Gebruik onze foodprint zoeker om voedingsmiddelen en gerechten met een lage klimaatimpact te zoeken.En bekijk de tips die we op deze pagina hebben uiteengezet.

De meeste tips zijn gefocust op het verlagen van de CO2eq uitstoot van voeding, omdat dit de meest directe invloed heeft op het klimaat. 

1. Vegetarisch/ Veganistisch eten

Als consument kun je veruit het meeste CO2 besparen met een zo veel mogelijk vegetarisch of veganistisch dieet. Zoals ook te zien op deze pagina hebben vlees en zuivel producten in Nederland veruit de hoogste CO2 uitstoot. In totaal zijn vlees en zuivel producten verantwoordelijk voor meer dan 80% totale uitstoot van broeikasgassen door voeding in Nederland. Op onze gerechten pagina’s geven wij je de beste tips om je vleesproducten te vervangen door duurzame opties!

2. Verspil zo min mogelijk voedsel

Onnodige voedingsverspilling is verantwoordelijk voor 6% van de totale uitstoot van broeikasgassen (Bron: OurWorldinData). Om dit in perspectief te zetten: dit is ongeveer 3x de totale uitstoot van vliegen. Hier valt dus een grote slag te behalen. Enkele tips: bewaar je etensrestjes, plan je maaltijden, gooi producten die een paar dagen over datum zijn niet zomaar weg en eet niet meer dan nodig is.
Lees hier meer over de invloed van voedselverspilling en overconsumptie.

3. Vermijd luchtvrachtgoederen

Hoewel transport voor de meeste voedingssoorten slechts weinig invloed heeft op de totale uitstoot (< 10% voor de meeste producten), geldt dit absoluut niet voor producten die via het vliegtuig getransporteerd zijn. De emissie van luchtvrachtgoederen kan soms wel 50x hoger zijn dan dat van bootvrachtgoederen.   

Luchtvrachtgoederen zijn meestal voedingsmiddelen die zeer bederfelijk zijn. Bepaalde soorten groenten en fruit vallen vaak in deze categorie, zoals rood fruit en druiven. Een algemene regel is om voedingsmiddelen te vermijden die een zeer korte houdbaarheid hebben en een lange reis hebben afgelegd (op veel labels staat het land van ‘oorsprong’). 

Extra tips

Eet lokaal

Lokaal eten zorgt voor minder uitstoot door het kortere transportproces. Ook is de productie van voedingsmiddelen in Nederland erg efficiënt. 

Eet gezond

Over het algemeen hebben groente en fruit een lagere impact om het milieu dan ongezonde opties zoals snoep en snacks (Bron: Voedingscentrum).

Drink bewust

Zoals te zien in onze foodprint zoeker, zijn bepaalde dranken relatief beter voor het milieu dan anderen. Water, thee, koffie en frisdrank zijn goede keuzes. Andere dranken zoals sap of alcohol belasten het milieu meer.

Eet seizoenseten

Het eten van seizoensgroente- en fruit leidt tot minder klimaatimpact door het kortere transport, minder belastende productieproces en de kortere opslag.

Deel jouw klimaatacties met anderen, alleen samen kunnen we het klimaatprobleem oplossen!