Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Diner > Gerechten
Sushi

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png1 kg CO2eq         ****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png74 L water           *
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 0 m2*jaar           *****

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Rijst (witte) (75 gram), Gerookte zalm (kweekvis) (50 gram), Tonijn (blik) (50 gram), Avocado (40 gram), Wortel (rauw) (40 gram), Komkommer (25 gram), Oosterse saus (glas) (25 gram).

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

12.7 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

6.2 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

3 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Zalm uit blik (wildvangst) 50 gram ipv Tonijn (blik) 50 gram
40%
minder CO2eq uitstoot.
Gerookte zalm (wildvangst) 50 gram ipv Gerookte zalm (kweekvis) 50 gram
9%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 20% slechter
  • Water: Risotto is 13% beter
  • Land:   Risotto is 85% slechter
  • CO2eq: Bolognese is 179% slechter
  • Water: Bolognese is 39% beter
  • Land:   Bolognese is 559% slechter
  • CO2eq: Burger is 218% slechter
  • Water: Burger is 37% beter
  • Land:   Burger is 719% slechter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Tonijn (blik) 54%
  • Gerookte zalm (kweekvis) 24%
  • Rijst (witte) 10%
  • Avocado 4%
  • Overig 11%
  • Avocado 70%
  • Rijst (witte) 17%
  • Tonijn (blik) 4%
  • Komkommer 3%
  • Overig 6%
  • Gerookte zalm (kweekvis) 40%
  • Avocado 32%
  • Rijst (witte) 16%
  • Oosterse saus (glas) 7%
  • Overig 4%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.