Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Gerechten > Lunch
Broodje gezond

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png1.29 kg CO2eq         ****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png18.99 L water           *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 0.95 m2*jaar           ***

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Witte bol (zacht) (100 gram), Eieren (gekookt) (50 gram), Achterham (30 gram), Oude kaas (48+) (30 gram), Tomaat (20 gram), Komkommer (20 gram), Mayonaise (30 gram).

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

12.1 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

1.6 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

11 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Vergeleken met 1 portie per week, 1 jaar lang

627.9 KM

82.3 Minuten

549 Stoeptegels*jaar

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Geitenkaas (vers) 30 gram ipv Oude kaas (48+) 30 gram
11%
minder CO2eq uitstoot.
Boterhamworst 30 gram ipv Achterham 30 gram
10%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 24% slechter
  • Water: Risotto is 237% slechter
  • Land:   Risotto is 47% beter
  • CO2eq: Bolognese is 195% slechter
  • Water: Bolognese is 139% slechter
  • Land:   Bolognese is 89% slechter
  • CO2eq: Burger is 235% slechter
  • Water: Burger is 37% slechter
  • Land:   Burger is 7% beter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Oude kaas (48+) 30%
  • Achterham 25%
  • Eieren (gekookt) 17%
  • Mayonaise 13%
  • Overig 19%
  • Eieren (gekookt) 28%
  • Oude kaas (48+) 17%
  • Achterham 16%
  • Witte bol (zacht) 11%
  • Overig 28%
  • Achterham 26%
  • Mayonaise 25%
  • Eieren (gekookt) 20%
  • Oude kaas (48+) 17%
  • Overig 12%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.