Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Diner > Gerechten
Straaljager

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png0 kg CO2eq         *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png4 L water           *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 0 m2*jaar           *****

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Jonge jenever (50 gram), Frisdrank (150 gram).

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

2.1 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

0.3 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

0 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Limonade 150 gram ipv Frisdrank 150 gram
30%
minder CO2eq uitstoot.
Dit is al een goede keuze.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 641% slechter
  • Water: Risotto is 1629% slechter
  • Land:   Risotto is 4900% slechter
  • CO2eq: Bolognese is 1627% slechter
  • Water: Bolognese is 1127% slechter
  • Land:   Bolognese is 17700% slechter
  • CO2eq: Burger is 1868% slechter
  • Water: Burger is 1158% slechter
  • Land:   Burger is 22000% slechter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Jonge jenever 57%
  • Frisdrank 43%
  • Overig -0%
  • Jonge jenever 68%
  • Frisdrank 32%
  • Overig 0%
  • Frisdrank 63%
  • Jonge jenever 37%
  • Overig 0%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.