Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Diner > Gerechten
Biefstuk gebakken aardappeltjes met salade

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png5.13 kg CO2eq         *
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png62.95 L water           *
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 2.73 m2*jaar           *

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Runderbiefstuk (150 gram), Aardappelen (100 gram), Olie (olijf) (4 gram), Sla (30 gram), Tomaat (30 gram), Komkommer (30 gram), Ui (rauw) (20 gram), Mayonaise (30 gram).

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

48 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

5.2 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

30 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Vergeleken met 1 portie per week, 1 jaar lang

2496.9 KM

272.8 Minuten

1577 Stoeptegels*jaar

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Kip (met vel) 150 gram ipv Runderbiefstuk 150 gram
52%
minder CO2eq uitstoot.
Vegetarische hamburger 150 gram ipv Runderbiefstuk 150 gram
81%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 69% beter
  • Water: Risotto is 2% slechter
  • Land:   Risotto is 82% beter
  • CO2eq: Bolognese is 26% beter
  • Water: Bolognese is 28% beter
  • Land:   Bolognese is 34% beter
  • CO2eq: Burger is 16% beter
  • Water: Burger is 59% beter
  • Land:   Burger is 67% beter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Runderbiefstuk 92%
  • Mayonaise 3%
  • Aardappelen 2%
  • Komkommer 1%
  • Overig 11%
  • Runderbiefstuk 60%
  • Olie (olijf) 24%
  • Tomaat 5%
  • Komkommer 4%
  • Overig 7%
  • Runderbiefstuk 85%
  • Mayonaise 9%
  • Olie (olijf) 4%
  • Aardappelen 1%
  • Overig 1%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.