Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Gerechten > Lunch
Broodje kroket

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png1 kg CO2eq         ****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png12 L water           *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 1 m2*jaar           ***

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Witte bol (zacht) (100 gram), Kroket (130 gram), Mayonaise (30 gram).

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

12.5 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

1 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

10 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Frikandel 80 gram ipv Kroket 130 gram
48%
minder CO2eq uitstoot.
Fritessaus 30 gram ipv Mayonaise 30 gram
6%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 22% slechter
  • Water: Risotto is 421% slechter
  • Land:   Risotto is 46% beter
  • CO2eq: Bolognese is 184% slechter
  • Water: Bolognese is 270% slechter
  • Land:   Bolognese is 91% slechter
  • CO2eq: Burger is 223% slechter
  • Water: Burger is 279% slechter
  • Land:   Burger is 138% slechter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Kroket 79%
  • Mayonaise 12%
  • Witte bol (zacht) 9%
  • Overig 0%
  • Kroket 71%
  • Witte bol (zacht) 17%
  • Mayonaise 12%
  • Overig -0%
  • Kroket 62%
  • Mayonaise 26%
  • Witte bol (zacht) 12%
  • Overig 0%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.