Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Gerechten > Ontbijt
Hollands ontbijtje

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png1 kg CO2eq         *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png9 L water           *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 1 m2*jaar           ****

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Brood (volkoren) (100 gram), Boter (10 gram), Pindakaas (30 gram), Hagelslag (melk) (30 gram).

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

5.4 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

0.7 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

6 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Vissalade 30 gram ipv Pindakaas 30 gram
12%
minder CO2eq uitstoot.
Margarine 10 gram ipv Boter 10 gram
13%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 181% slechter
  • Water: Risotto is 630% slechter
  • Land:   Risotto is 4% beter
  • CO2eq: Bolognese is 555% slechter
  • Water: Bolognese is 418% slechter
  • Land:   Bolognese is 242% slechter
  • CO2eq: Burger is 647% slechter
  • Water: Burger is 431% slechter
  • Land:   Burger is 325% slechter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Pindakaas 45%
  • Boter 21%
  • Brood (volkoren) 18%
  • Hagelslag (melk) 17%
  • Overig -0%
  • Pindakaas 60%
  • Brood (volkoren) 18%
  • Boter 11%
  • Hagelslag (melk) 11%
  • Overig 0%
  • Pindakaas 41%
  • Hagelslag (melk) 32%
  • Brood (volkoren) 18%
  • Boter 10%
  • Overig 0%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.