Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Diner > Gerechten
Broodje Kipburger met friet

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png2.34 kg CO2eq         **
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png36.44 L water           ***
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 1.45 m2*jaar           **

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Witte bol (hard) (50 gram), Kipfilet (100 gram), Tomaat (30 gram), Ui (rauw) (10 gram), Komkommer (20 gram), Sla (20 gram), Friet (150 gram), Mayonaise (30 gram).

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

21.9 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

3 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

16 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Vergeleken met 1 portie per week, 1 jaar lang

1138.9 KM

157.9 Minuten

838 Stoeptegels*jaar

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Vegetarische hamburger 100 gram ipv Kipfilet 100 gram
30%
minder CO2eq uitstoot.
Aardappelen 150 gram ipv Friet 150 gram
33%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 32% beter
  • Water: Risotto is 76% slechter
  • Land:   Risotto is 66% beter
  • CO2eq: Bolognese is 63% slechter
  • Water: Bolognese is 25% slechter
  • Land:   Bolognese is 24% slechter
  • CO2eq: Burger is 85% slechter
  • Water: Burger is 29% beter
  • Land:   Burger is 39% beter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Kipfilet 46%
  • Friet 39%
  • Mayonaise 7%
  • Witte bol (hard) 3%
  • Overig 11%
  • Kipfilet 40%
  • Friet 37%
  • Tomaat 8%
  • Komkommer 5%
  • Overig 10%
  • Kipfilet 51%
  • Friet 27%
  • Mayonaise 17%
  • Witte bol (hard) 4%
  • Overig 1%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.