Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Diner > Gerechten
Broodje vegaburger met friet

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png2 kg CO2eq         ***
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png26 L water           ****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 1 m2*jaar           ***

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Witte bol (hard) (50 gram), Vegetarische hamburger (100 gram), Tomaat (30 gram), Ui (rauw) (10 gram), Komkommer (20 gram), Sla (20 gram), Friet (150 gram), Mayonaise (30 gram).

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

15.3 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

2.2 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

10 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Aardappelen 150 gram ipv Friet 150 gram
48%
minder CO2eq uitstoot.
Bruine bonen (blik) 100 gram ipv Vegetarische hamburger 100 gram
12%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is gelijk
  • Water: Risotto is 146% slechter
  • Land:   Risotto is 44% beter
  • CO2eq: Bolognese is 133% slechter
  • Water: Bolognese is 74% slechter
  • Land:   Bolognese is 100% slechter
  • CO2eq: Burger is 166% slechter
  • Water: Burger is 79% slechter
  • Land:   Burger is 148% slechter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Friet 56%
  • Vegetarische hamburger 23%
  • Mayonaise 10%
  • Witte bol (hard) 4%
  • Overig 11%
  • Friet 51%
  • Vegetarische hamburger 17%
  • Tomaat 12%
  • Komkommer 7%
  • Overig 14%
  • Friet 45%
  • Mayonaise 27%
  • Vegetarische hamburger 20%
  • Witte bol (hard) 6%
  • Overig 2%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.