Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Diner > Gerechten
Chili con carne

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png3.87 kg CO2eq         *
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png73.51 L water           *
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 2.01 m2*jaar           *

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Rijst (witte) (100 gram), Gehakt (runder) (100 gram), Bruine bonen (blik) (100 gram), Mais (blik) (75 gram), Tomatensaus (glas) (125 gram), Paprika (50 gram), Wortel (rauw) (30 gram), Ui (rauw) (70 gram), Kruiden.

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

36.2 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

6.1 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

22 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Vergeleken met 1 portie per week, 1 jaar lang

1883.6 KM

318.5 Minuten

1161 Stoeptegels*jaar

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Vegetarisch gehakt 100 gram ipv Gehakt (runder) 100 gram
66%
minder CO2eq uitstoot.
Zonder gehakt gram ipv Gehakt (runder) 100 gram
78%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 59% beter
  • Water: Risotto is 13% beter
  • Land:   Risotto is 75% beter
  • CO2eq: Bolognese is 2% beter
  • Water: Bolognese is 38% beter
  • Land:   Bolognese is 10% beter
  • CO2eq: Burger is 12% slechter
  • Water: Burger is 65% beter
  • Land:   Burger is 56% beter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Gehakt (runder) 78%
  • Bruine bonen (blik) 5%
  • Paprika 5%
  • Rijst (witte) 5%
  • Overig 31%
  • Gehakt (runder) 32%
  • Rijst (witte) 23%
  • Paprika 14%
  • Mais (blik) 11%
  • Overig 20%
  • Gehakt (runder) 76%
  • Bruine bonen (blik) 10%
  • Mais (blik) 7%
  • Rijst (witte) 3%
  • Overig 4%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.