Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Gerechten > Lunch
Bruschetta

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png0.54 kg CO2eq         *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png79.89 L water           *
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 0.47 m2*jaar           *****

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Stokbrood (wit) (25 gram), Tomaat (225 gram), Olie (olijf) (15 gram), Kruiden.

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

5.1 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

6.7 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

5 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Vergeleken met 1 portie per week, 1 jaar lang

262.8 KM

346.2 Minuten

272 Stoeptegels*jaar

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Dit is al de beste keuze.
Dit is al de beste keuze.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 196% slechter
  • Water: Risotto is 20% beter
  • Land:   Risotto is 6% slechter
  • CO2eq: Bolognese is 604% slechter
  • Water: Bolognese is 43% beter
  • Land:   Bolognese is 283% slechter
  • CO2eq: Burger is 701% slechter
  • Water: Burger is 67% beter
  • Land:   Burger is 89% slechter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Tomaat 74%
  • Olie (olijf) 20%
  • Stokbrood (wit) 6%
  • Kruiden 0%
  • Overig -0%
  • Olie (olijf) 71%
  • Tomaat 28%
  • Stokbrood (wit) 0%
  • Overig 0%
  • Olie (olijf) 92%
  • Stokbrood (wit) 6%
  • Tomaat 2%
  • Overig 0%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.