Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Diner > Gerechten
Pasta alfredo

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png2.22 kg CO2eq         **
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png45.50 L water           **
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 1.28 m2*jaar           **

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Pasta (80 gram), Kipfilet (100 gram), Ui (rauw) (50 gram), Slagroom (50 gram), Broccoli (60 gram), Champignons (60 gram), Kaas (20+) (30 gram), Olie (olijf) (4 gram), Kruiden.

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

20.8 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

3.8 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

14 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Vergeleken met 1 portie per week, 1 jaar lang

1080.5 KM

197.2 Minuten

740 Stoeptegels*jaar

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Tahoe (tofu) 100 gram ipv Kipfilet 100 gram
29%
minder CO2eq uitstoot.
Mozzarella 30 gram ipv Kipfilet 100 gram
38%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 28% beter
  • Water: Risotto is 41% slechter
  • Land:   Risotto is 61% beter
  • CO2eq: Bolognese is 71% slechter
  • Water: Bolognese is gelijk
  • Land:   Bolognese is 41% slechter
  • CO2eq: Burger is 95% slechter
  • Water: Burger is 43% beter
  • Land:   Burger is 31% beter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Kipfilet 49%
  • Kaas (20+) 14%
  • Champignons 14%
  • Slagroom 10%
  • Overig 28%
  • Olie (olijf) 33%
  • Kipfilet 32%
  • Broccoli 12%
  • Champignons 7%
  • Overig 15%
  • Kipfilet 58%
  • Kaas (20+) 10%
  • Olie (olijf) 9%
  • Broccoli 8%
  • Overig 15%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.