Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Diner > Gerechten
Indian wraps (Frankies)

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png1 kg CO2eq         ****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png85 L water           *
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 1 m2*jaar           **

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: gemiddelde producten Nederlandse markt (RIVM)
    let op: kan (sterk) verschillen per seizoen / land van herkomst 
  • Ingrediënten: Aardappelen (125 gram), Deeg (brood/pizza/taart) (150 gram), Bloemkool (200 gram), Kikkererwten (gekookt) (75 gram), Spinazie (diepvries) (50 gram), Soja drink (50 gram), Citroen (20 gram), Ui (rauw) (13 gram), Kristalsuiker (5 gram), Olie (olijf)(15 gram).

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

11 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

7.1 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

16 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

Bruine bonen (blik) 75 gram ipv Kikkererwten (gekookt) 75 gram
12%
minder CO2eq uitstoot.
Witlof (gekookt) 200 gram ipv Bloemkool 200 gram
8%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen.
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen.

  • CO2eq: Risotto is 38% slechter
  • Water: Risotto is 24% beter
  • Land:   Risotto is 66% beter
  • CO2eq: Bolognese is 222% slechter
  • Water: Bolognese is 46% beter
  • Land:   Bolognese is 21% slechter
  • CO2eq: Burger is 267% slechter
  • Water: Burger is 45% beter
  • Land:   Burger is 50% slechter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Kikkererwten (gekookt) 24%
  • Bloemkool 23%
  • Deeg (brood/pizza/taart) 19%
  • Aardappelen 10%
  • Overig 29%
  • Olie (olijf) 67%
  • Bloemkool 16%
  • Citroen 5%
  • Kikkererwten (gekookt) 4%
  • Overig 8%
  • Olie (olijf) 30%
  • Kikkererwten (gekookt) 25%
  • Deeg (brood/pizza/taart) 19%
  • Bloemkool 16%
  • Overig 10%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.