Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Noten < Voedingsmiddel
Lijnzaad

25 gram

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png42 g CO2eq        *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png3 L water           ****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 0 m2*jaar         *

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere producten op deze site) 

Data: RIVM (gemiddelde Nederlandse markt)
let op: kan (sterk) verschillen per seizoen/ land van herkomst

 

Vergelijk de klimaatimpact 

Vergeleken met 1 portie (25 gram)

0.4 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

0.3 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

3 Stoeptegels * jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare porties en productcategoriën.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen. 

Dit is al de beste keuze.

Dit is al de beste keuze.

Vergelijk met andere producten

Vergeleken met de portie van (25 gram)
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen. 

Avocado

Hele avocado (180 gram)

  • CO2eq: Avocado is 467% slechter
  • Water: Avocado is 7067% slechter
  • Land:   Avocado is 38% slechter

Banaan

Één banaan (150 gram)

  • CO2eq: Banaan is 172% slechter
  • Water: Banaan is 290% slechter
  • Land:   Banaan is 79% beter

Hamburger

Één hamburger (100 gram)

  • CO2eq: Hamburger is 7251% slechter
  • Water: Hamburger is 668% slechter
  • Land:   Hamburger is 417% slechter

Zoek verder

Zalm uit blik (wildvangst)

Zalm uit blik (wildvangst)

Zalmfilet (kweekvis)

Zalmfilet (kweekvis)

Zalmfilet (wildvangst)

Zalmfilet (wildvangst)

Gerookte zalm (kweekvis)

Gerookte zalm (kweekvis)

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de impact van de voedingsmiddelen (CO2eq, water en land) komt grootendeels van het RIVM. De data is gebaseerd op het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze impact parameters?

Deze 3 parameters (CO2eq, water en land) zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over deze parameters vind hier.

Welke parameter is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2 de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen. Lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de impact van de voedingsmiddelen (CO2eq, water en land) komt grootendeels van het RIVM. De data is gebaseerd op het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.