Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Vlees < Voedingsmiddel
Varkensvlees

100 gram

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png1242 g CO2eq        *
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png12 L water           **
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 1 m2*jaar         *

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere producten op deze site) 

Data: RIVM (gemiddelde Nederlandse markt)
let op: kan (sterk) verschillen per seizoen/ land van herkomst

 

Vergelijk de klimaatimpact 

Vergeleken met 1 portie (100 gram)

11.6 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

1 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

11 Stoeptegels * jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare porties en productcategoriën.
Let op: tips op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen. 

Vegetarisch gehakt ipv Varkensvlees
64%

minder CO2eq uitstoot.

Vegetarische schnitzel ipv Varkensvlees
52%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere producten

Vergeleken met de portie van (100 gram)
Let op: vergelijkingen op basis van generieke data, precieze cijfers kunnen (sterk) verschillen. 

Avocado

Hele avocado (180 gram)

  • CO2eq: Avocado is 81% beter
  • Water: Avocado is 1813% slechter
  • Land:   Avocado is 60% beter

Banaan

Één banaan (150 gram)

  • CO2eq: Banaan is 91% beter
  • Water: Banaan is 4% slechter
  • Land:   Banaan is 94% beter

Hamburger

Één hamburger (100 gram)

  • CO2eq: Hamburger is 147% slechter
  • Water: Hamburger is 105% slechter
  • Land:   Hamburger is 50% slechter

Zoek verder

Zalm uit blik (wildvangst)

Zalm uit blik (wildvangst)

Zalmfilet (kweekvis)

Zalmfilet (kweekvis)

Zalmfilet (wildvangst)

Zalmfilet (wildvangst)

Gerookte zalm (kweekvis)

Gerookte zalm (kweekvis)

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de impact van de voedingsmiddelen (CO2eq, water en land) komt grootendeels van het RIVM. De data is gebaseerd op het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze impact parameters?

Deze 3 parameters (CO2eq, water en land) zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over deze parameters vind hier.

Welke parameter is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2 de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen. Lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de impact van de voedingsmiddelen (CO2eq, water en land) komt grootendeels van het RIVM. De data is gebaseerd op het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.