Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Gerechten > Via De Hippe Vegetarier
Gezonde vegetarische kapsalon
Dit gerecht is gebaseerd op een recept van de De Hippe Vegetariër, klik hier voor het recept.

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png1.35 kg CO2eq         ****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png83.61 L water           *
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 1.16 m2*jaar           **

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: producten Nederlandse markt (RIVM)
  • Ingrediënten: Aardappelen (250 gram), Olie (zonnebloem) (10 gram), Olie (olijf) (15 gram), Vegetarisch gehakt (90 gram), Mayonaise (5 gram), Yoghurt (volle) (40 gram), Kaas (20+) (25 gram), Tomaat (50 gram), Komkommer (50 gram), Ui (rauw) (15 gram), Tarwebloem (10 gram), Veldsla (25 gram), Wortel (rauw) ( 25 gram), Kruiden.

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

12.6 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

7 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

13 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Vergeleken met 1 portie per week, 1 jaar lang

657.1 KM

362.3 Minuten

670 Stoeptegels*jaar

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.

Vegetarische hamburger 90 gram ipv Vegetarisch gehakt 90 gram
4%
minder CO2eq uitstoot.
Mozzarella 25 gram ipv Kaas (20+) 25 gram
4%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen

  • CO2eq: Risotto is 19% slechter
  • Water: Risotto is 23% beter
  • Land:   Risotto is 57% beter
  • CO2eq: Bolognese is 182% slechter
  • Water: Bolognese is 46% beter
  • Land:   Bolognese is 55% slechter
  • CO2eq: Burger is 220% slechter
  • Water: Burger is 69% beter
  • Land:   Burger is 23% beter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Vegetarisch gehakt 30%
  • Kaas (20+) 19%
  • Aardappelen 17%
  • Olie (olijf) 8%
  • Overig 36%
  • Olie (olijf) 68%
  • Vegetarisch gehakt 10%
  • Tomaat 6%
  • Komkommer 5%
  • Overig 10%
  • Olie (olijf) 38%
  • Vegetarisch gehakt 26%
  • Olie (zonnebloem) 13%
  • Kaas (20+) 9%
  • Overig 14%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.