Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Gerechten > Via De Hippe Vegetarier
Cannelloni met vega gehakt
Dit gerecht is gebaseerd op een recept van de De Hippe Vegetariër, klik hier voor het recept.

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png0.73 kg CO2eq         *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png17.76 L water           *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 0.39 m2*jaar           *****

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: producten Nederlandse markt (RIVM)
  • Ingrediënten: Pasta (60 gram), Ui (rauw) (15 gram), Vegetarisch gehakt (50 gram), Yoghurt (volle) (50 gram), Tomatensaus (glas) (100 gram), Boter (4 gram), Spinazie (diepvries) (50 gram), Citroen (15 gram), Kruiden.

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

6.8 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

1.5 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

4 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Vergeleken met 1 portie per week, 1 jaar lang

355.3 KM

77 Minuten

225 Stoeptegels*jaar

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.

Walnoten 25 gram ipv Vegetarisch gehakt 50 gram
19%
minder CO2eq uitstoot.
Margarine 4 gram ipv Boter 4 gram
4%
minder CO2eq uitstoot.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen

  • CO2eq: Risotto is 119% slechter
  • Water: Risotto is 260% slechter
  • Land:   Risotto is 28% slechter
  • CO2eq: Bolognese is 421% slechter
  • Water: Bolognese is 156% slechter
  • Land:   Bolognese is 362% slechter
  • CO2eq: Burger is 492% slechter
  • Water: Burger is 47% slechter
  • Land:   Burger is 128% slechter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Vegetarisch gehakt 30%
  • Yoghurt (volle) 16%
  • Tomatensaus (glas) 16%
  • Spinazie (diepvries) 15%
  • Overig 16%
  • Tomatensaus (glas) 28%
  • Vegetarisch gehakt 27%
  • Citroen 17%
  • Spinazie (diepvries) 11%
  • Overig 17%
  • Vegetarisch gehakt 43%
  • Spinazie (diepvries) 16%
  • Pasta 11%
  • Yoghurt (volle) 10%
  • Overig 20%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.