Zoek een nieuw gerecht of voedingsmiddel

Gerechten > Via De Hippe Vegetarier
Pizza Hummus
Dit gerecht is gebaseerd op een recept van de De Hippe Vegetariër, klik hier voor het recept.

https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_co2_1970676-2.png0.58 kg CO2eq         *****
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_water-water_1235535-2.png57.59 L water           *
https://foodfootprint.nl/wp-content/uploads/2021/02/noun_Barn_2129633-2.png 0.62 m2*jaar           ****

(5 sterren = goed, 1 ster = slecht, t.o.v. andere gerechten op deze site)

  • 1-persoons portie in een gerecht voor 4 personen
  • Data: producten Nederlandse markt (RIVM)
  • Ingrediënten: Tarwebloem (115 gram), Kraanwater (65 gram), Olie (olijf) (10 gram), Doperwten (diepvries) (60 gram), Citroen (25 gram), Paprika (50 gram), Geitenkaas (vers) (15 gram), Kruiden.

Vergelijk de klimaat impact van dit gerecht

Vergeleken met een 1-persoonsportie

5.4 KM

Vergeleken met de CO2 uitstoot per km van een gemiddelde Nederlandse personenauto (Bron: Rijksoverheid, CLO, 2017)

4.8 Minuten

Vergeleken met het waterverbruik van een A-Z klasse douche in Nederland per minuut (Bron: Milieu Centraal)

7 Stoeptegels*jaar

Landverbruik * jaar vergeleken met de grootte van een gemiddelde Nederlandse stoeptegel (30cm*30cm)

Vergeleken met 1 portie per week, 1 jaar lang

282.3 KM

249.6 Minuten

358 Stoeptegels*jaar

Verminder je uitstoot met de volgende veranderingen

Percentages en tips op basis van vergelijkbare producten en porties.

Tomaat 50 gram ipv Paprika 50 gram
16%
minder CO2eq uitstoot.
Dit is al een goede keuze.

Vergelijk met andere gerechten

Vergeleken met een 1-persoonshoeveelheid, op basis van gerecht voor 4 personen

  • CO2eq: Risotto is 176% slechter
  • Water: Risotto is 11% slechter
  • Land:   Risotto is 19% beter
  • CO2eq: Bolognese is 556% slechter
  • Water: Bolognese is 21% beter
  • Land:   Bolognese is 190% slechter
  • CO2eq: Burger is 646% slechter
  • Water: Burger is 55% beter
  • Land:   Burger is 43% slechter

Impact van ingrediënten

De verdeling van de impact van de meest belastende ingrediënten in dit gerecht weergegeven voor de 3 impact factoren.

  • Paprika 32%
  • Geitenkaas (vers) 22%
  • Tarwebloem 17%
  • Olie (olijf) 12%
  • Overig 10%
  • Olie (olijf) 66%
  • Paprika 18%
  • Citroen 9%
  • Geitenkaas (vers) 3%
  • Overig 4%
  • Olie (olijf) 47%
  • Tarwebloem 26%
  • Geitenkaas (vers) 15%
  • Doperwten (diepvries) 9%
  • Overig 4%

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.

FAQ

Waar komt de data vandaan?

De data over de CO2eq, water en land impact van de voedingsmiddelen, komt grootendeels van het RIVM en is gebaseerd op de uitstoot van het gemiddelde aanbod van dit product op de Nederlandse markt.

Waarom deze 3 impact factoren?

Deze 3 factoren zijn gekozen omdat ze de belangrijkste indicatoren zijn van klimaatproblemen die ontstaan door voedselproductie. Meer uitleg over de factoren hier.

Welke factor is het belangrijkst?

Voor de opwarming van de aarde is CO2eq de belangrijkste parameter, maar dit betekent niet dat de andere parameters niet belangrijk zijn. Ook landgebruik en waterverbruik zorgen wereldwijd voor veel problemen, lees hier meer.